at tegne er at se: tegning begyndere

At tegne er mange ting:
Før man går i gang med at tegne kan det være en fordel at vide lidt om blyanter papir og andre tegneredskaber.

Papir kan være mange ting det vi kender bedst er kopipapir med glat men mat overflade, det er ofte en stak kopipapir vi får udleveret når vi gerne vil tegne som børn men forskellige typer af papir giver forskellige effekter.
Typen af papir afgøres af vægten pr ark og overfladerne.
Papiret kan være:
-          Glittet (helt blankt) denne type egner sig til digitale billeder der printes på laserprinter.
-          Let groft i overfladen hvilket er godt som skitsepapir og tusch- tegninger.
-          Helt groft, næsten som sandpapir, i overfladen og denne type papir er godt til kultegninger og hurtige skitser
-          Akvarelpapir er en type papir der har en grov overflade og en høj vægt pr ark da dette papir skal kunne tåle vand.


-          Vi vil her først arbejde med almindeligt kopipapir og lidt senere i forløber med akvarelpapir og skitsepapir.
Det næste emne er blyanter. 
Det er meget forskelligt hvilke typer af blyanter den enkelte foretrækker men stiften i blyanten afgørende for hvordan blyanten kan bruges rent tegnermæssigt.

Blyanter og stifter der er mærket:
-          B og et tal( B, B2, B3 …) er bløde i stifterne jo højere tal jo blødere hvilket gør at man kan lave flotte skygger med dem, spidserne bliver hurtig runde på en blød blyant hvilket betyder at de ikke er gode til at tegne meget præcise streger.
-          Hb er den type blyant flest bruger den er medium hård og er en god skriveblyant.
-          H og et tal ( H, H1 H2, H3…) jo højere tal jo hårde er spidsen. Denne type blyanter og stifter egner sig rigtig godt til at tegne fine tynde streger.
Så ser der viskelæder. Alle tegner forkert og vil gerne fjerne de forkerte streger. I skitser betyder en forkert streg ofte ar billederne får mere dybte medens det kan være svært at se små detaljer hvis der er for mange forkerte streger. Et godt råd, når du starter med at tegne er, at bruge viskelæderet så lidt som muligt.
Lenialer, passer og andre tegneredskaber kan bruges efter behov, skal man for eksempel tegne isometriske tegninger eller perspektiv er leialen umulig at undvære lige som det kan være svært at undvære en god skarp blyantspidser.

Kulstifter eller tegnekuld er små stænger af trækul der bruges når man tegner skitser. Problemet med kultegninger er at de viskes meget nemt ud og derfor binder man den færdige kultegning med en form for lak.
Grafitblynater er blyanter uden træ omkring. De inddeles efter hårdhed lige som almindelige blyanter og bruges på samme måde.
Farveblyanter fås i mange kvaliteter. Nogle kan opløses med vand og dermed bruges i akvareller, andre er mere permanente.


Øvelse tegneteknikker
          1 -      Tegn omvendt. Find et billede, en figur fra en tegneserie eller lignende læg billedet på hovedet og      tegn en kopi. Dette træner dig i at bruge dine øjne til at se de faktiske streger.
            2-     Tegn konturer (omrids) for eksempel din hånd eller din fod her er du nødt til at se på faconer på en anden måde end vi plejer at gøre.
          3- Tegn mellemrummene. Tegn en stol, en plante, en reol eller lignende men i stedet for at tegne selve genstanden skal du prøve at tegne mellemrummene. Dette træner dig i at se på genstande på en ny måde og dermed får du en fornemmelse af hvordan proportioner på en genstand er.

Gem dine tegninger i mappen og skriv eventuelt bag på hvad du fik ud af øvelsen.


 Lys og skygger
Når man her tegnet tegningen er det skygger og lys der giver tegningen rumlighed og en fornemmelse af 3D effekt.
Når man skal lave skygger er der flere metoder.
Man kan bruge
-          Skraveringer vandret, lodret og på skrå. Det der er vigtigt når man laver skraveringer er at afstanden mellem de enkelte linjer er ens ligesom og det er vigtigt allerede fra starten at beslutte hvordan skraveringerne skal se ud.
-          Skravering i forskellig tykkelse i streger kan også give en skyggeeffekt og man kan lave skygger med prikker


 
http://www.skibetskole.dk/Infoweb/Aviser/visnyhed_ekstern.asp?AvisID=6&ID=497
-           Man kan også skabe lys og skygger med udtværing af en blød streg.

 Øvelse skygger
1-      Lav forsøg med skraveringer. Du skal tegne mindst 6 forskellige skraveringer
2-      Tegn folder i en trøje, et papir eller lignende
3-      Tegn en lille genstand eller din hånd og prøv at lægge skygger på
4-      Øv dig i at tegne genstande, frugt, mennesker, dyr og meget andet.

Gem dine tegninger i mappen og scan dem ind eller tag billeder af dine resultater og læg billederne på bloggen hvor du også skal skrive lidt om dine oplevelser med denne form for tegning.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar